top of page
Punktskrift (braille) i extrem närbild på pappersark.

Punktskrift

Sextiotre kombinationer av punkter ordnade i ett system. Vi trycker (eller rättare sagt; präglar) dessa punkter i stora upplagor då en myndighet vill informera om något. Och vi trycker enstaka, personliga exemplar som måste hanteras med sekretess, som kontoutdrag. Och allt däremellan; exempelvis Raska På, Alfons Åberg.

Punkskriftalfabetet, braille, från A till Z, vilket skiftar till vanliga latinska bokstäver två gånger per sekund.

Punktskriftsalfabetet

Världen över är det känt som braille, skapat av Louis Braille, som själv blev blind efter en olycka i barndomen.


Louis var bara femton år och student, då han utvecklade ett enkelt och användbart skriftspråk; sextiotre olika tecken som vart och ett byggs upp av sex punkter. Dessa är organiserade så att vi kan känna igen en bokstav eller siffra med en enda kontakt med en av våra fingertoppar (oftast pekfingret).

Brailles skriftspråk utvecklades en smula av Louis Braille själv, men i stort sett är det oförändrat än idag, tvåhundra år sedan det uppfanns.

Punktskrift-skrivaren Braillo 600 SR2. Papperet som ska präglas matas från rulle.

BRAILLO 600 SR2 – punktskrivare

Den här skönheten bär det klingande namnet Braillo 600 SR2. Vi använder den för lite större volymer.

 

Som synes matas papperet från en rulle, vilket både sparar papper och tid (man slipper ju fylla på en kassett stup i kvarten). Rullen innehåller motsvarande 2 000 braille-sidor, vilket räcker för nära åtta timmars drift. Den präglar dessutom punkter dubbelsidigt.

Då man präglar punktskrift är det en stor poäng att använda ett papper som är speciellt anpassat för skrivaren. Utan att bli alltför tekniska, så konstaterar vi att just detta papper mår bra med just Braillo 600 SR2. Det dammar inte och är fritt från otäcka kemikalier.

 

Och inte minst viktigt; denna typ av papper är framtaget för att braille-punkterna ska hålla formen länge. I klartext; punkterna måste ju tåla viss nötning då fingertoppen passerar.

Bindning av sidor präglade med punktskrift, braille, för att kunna läsas av människor med nedsatt syn.

Om hantverket

Att arbeta med punktskrift innehåller en hög grad av handarbete. Och hos oss finns över hundra års erfarenhet av detta.
 

Bindning av de präglade sidorna sker till stor del för hand. Detta gäller även vår kvalitetskontroll. Vi har en extremt krävande målgrupp. Vi är givetvis inte i närheten av deras fingertoppskänsla, och de skulle direkt känna om något inte är tryckt med den standard som de har rätt att få.

 

Tre gånger per dag pausar vi präglingen i våra maskiner. Därefter blåser vi dem rena med tryckluft för att sedan använda en alkohollösning och slutligen ultraljud. På så sätt kan de de 83 små pinnarna av specialstål prägla punkterna i braille-cellen med högsta möjliga skärpa.

Papper för punktskrift

Om man inte läser med ögonen, så blir känslan i papperet betydligt viktigare.

 

Att prägla punkt innebär att ta hänsyn till en del unika förutsättningar. Exempelvis behöver ju papperet tåla den nötning som det innebär att det läses med fingertopparna. Därför är den vanligaste papperskvaliteten för punktskrift ProDesign 160 g från Papyrus. Önskas en annan kvalitet, exempelvis till visitkort? Slå en signal så diskuterar vi.

Då det gäller svälltryck använder vi japanska specialpapper med komplicerade namn och egenskaper. Läs mer om dessa här.

Närbild på pappersbana med hålat tabulatorpapper, inför prägling av braille, punktskrift, för att kunna läsas av människor med nedsatt syn.
Flera ark papper präglade med punktskrift, braille, för att kunna läsas av människor med nedsatt syn.

Hur förvandlar vi en bok till punktskrift?

Vi översätter från svarttryckt text till punkt. Och vi gör musiknoter tillgängliga för musiker med nedsatt syn.

 

Vi har givetvis konverteringsprogram, men det finns en mängd saker i en text där det krävs handpåläggning och mänsklig fingertoppskänsla. Exempel på där sådan behövs, är enkla saker som avstavning och styckeindelning, men också då man konstruerar tabeller.

 

Vi översätter från textfil, men också från pdf- och Excel-dokument och erbjuder den här sortens tjänster även till dig som inte trycker hos oss.

Några exempel

Om du vill se vad vi präglat och tryckt, så har vi en hel del att visa. Men vår portfolio ser förstås inte ut som en vanlig skrytsida från ett ordinärt tryckeri. Våra viktigaste läsare har ju en helt annan känsla, både för form och storytelling, än vad du som läser med ögonen har…

Extrem närbild av planeten Saturnus och två av dess månar. Bilden utförd med svälltryck (taktil bild) för att kunna tolkas av människor med nedsatt syn.

80-120 ord per minut

Läshastigheten för punktskrift är ofta 80–120 ord per minut. Men vana braille-läsare kan ofta tillgodogöra sig 200 ord per minut – en läshastighet som är fullt jämförbar med visuell läsning. Och vissa är faktiskt dubbelt så snabba.

Extrem närbild av fingertopp som läser text präglad i punktskrift, braille, för att kunna tolkas av människor med nedsatt syn.

Braille och sysselsättning

År 2021 gjordes en undersökning bland 85 000 blinda vuxna i USA. Av de som kunde läsa braille hade 90 procent jobb. Bland dem som inte kunde läsa braille, var graden av sysselsättning bara 33 procent. Detta om vi förminskar läskunnighet till en simpel ekonomisk faktor.

 

Vad det betyder på ett personligt plan för människor att utan hjälp kunna ta del av samhällsinformation, eller Gösta Berlings Saga, går nog inte att värdera i någon känd valuta.

90 %

absolut gehör

Om du inte kan se, så blir språket något större och viktigare. Och rytmen. Alla är inte Stevie Wonder, men undersökningar pekar på att uppåt 30–40 procent av alla människor som är blinda från födseln, har absolut gehör. 

 

Louise Braille, som uppfann punktskriften var musiker, och utvecklade även ett system för musiknoter som kan tolkas av personer med nedsatt syn. Andra kända blinda musiker och artister: José Feliciano, Ray Charles, Andrea Bocelli, Jeff Healey, Ginny Owens, Clarence Carter och en hel rad bluesmusiker med tillnamnet ‘Blind’ – mest känd är nog Blind Lemon Jefferson.

Punkt-ora-v2.png
bottom of page